Основні види годівлі свиней

Існує два основні варіанти годівлі свиней. Це вологе харчування, яке передбачає використання мішанок. У цьому випадку використовують всілякі харчові відходи, овочі, зернові та траву, буряк, силос, дрібно посічене сіно, різні дерти. Всі ці корми перемішують і згодовують у сирому чи вареному вигляді. Сухе годування свиней базується на використанні різних подрібнених зернових сумішей, до яких додають БМВС або на спеціальних комбікормах, які повністю забезпечують потреби тварин у поживних речовинах. Більшість сучасних свинарів свідомо віддають перевагу другому варіанту, який є менш трудомістким, а, отже, більш ефективний.

Перший варіант годування іноді використовується в особистих підсобних господарствах, де порося є споживачем харчових відходів і надалі не є товаром для продажу. Як правило, період вирощування свині значно збільшується, а витрати кормів та праці величезні. Але якщо харчових відходів багато і вони дуже дешеві, цей варіант прийнятний.

Зазвичай використовують другий варіант годування. На його основі розроблено технології промислових свинарських комплексів. Для промислового виробництва свинини на великих комплексах використовуються спеціальні програми годівлі тварин, розраховані для різних порід та міжпородних кросов, які передбачають використання спеціальних комбікормів для певних статево-вікових груп.

Для невеликих ферм можна використовувати кілька способів використання сухого годування свиней: дерть, дерть з добавками, комбікормом. При першому способі зерно однієї культури або кількох культур перемелюють на дерть, а потім згодовують. При другому способі з отриманою дертью змішують спеціально придбані добавки. При третьому згодовують придбаний комбікорм. Всі ці методи мають право існування. Тому фермер сам визначає виходячи з конкретних умов, який спосіб годування використовувати.

При будь-якому вигляді відгодівлі свиней важливо розуміти, що вищий середньодобовий приріст, то менше корми витрачається на кілограм приросту, то швидше тварина досягає кондиції для забою. Ще один важливий момент. Не слід перетримувати тварин після досягнення кондиції для вибою. При перевищенні рекомендованої забійної маси у тварини починає відкладатися жир, на освіту якого використовується втричі більше енергії корму, ніж зростання м'язів. Тому різко зростають витрати корму виробництва продукції.

При першому способі вартість корму найменша, але отримати високі прирости поросят навряд чи вдасться. Другий спосіб займає проміжне місце за вартістю раціону та величиною приросту. Третій спосіб має найвищу вартість корму, але дозволяє отримувати найвищі прирости. Крім цього у продажу є спеціалізовані комбікорми, призначені для годування різних статево-вікових груп свиней. Так, наприклад, фірма «BestMix» випускає комбікорми для поросят 5-42-денного віку (ПК ВМ 8393), 43-77-дівного віку (ПК ВМ 8397), 78-125-дівного віку (ПК ВМ 8398), 126- 190-дівного віку (ПК ВМ 8399). Спеціальні комбікорми та добавки виробляють також фірми «Селевана», «Shencon», «Max», «Feedline» та інші.

При годівлі свиней важливо пам'ятати: не можна допускати різкої зміни раціону під час відгодівлі. Це стосується як видів комбікорму, так складів сумішей дерті та добавок. Перехід має здійснюватися поступово протягом 3-4 днів.

Ремонтний молодняк відбирають при досягненні живої маси 30 кг. Для оптимального розвитку середньодобові прирости у ремонтного молодняку мають бути приблизно на 10-20% нижчими, ніж на відгодівлі. Тому використовують корм із дещо більшим вмістом сухої речовини, але з достатнім вмістом поживних речовин, вітамінів, мікро- та макроелементів. Це забезпечує розвиток скелета та репродуктивної системи.

Для свиноматок розрізняють такі періоди годування: дві поросності (перші 84 дні та останні 30 днів); неодружених свиноматок, підсосних свиноматок.

Мета годівлі кнурів-виробників – підтримка їх у стані заводської вгодованості та високої статевої активності за збереження здоров'я та максимальних термінів господарського використання. Норма годівлі кнурів-плідників визначається живою масою, віком, вгодованістю, статевим навантаженням.