Усі ми вважали раціони. І в ручну, і на калькуляторі, і навіть на комп'ютері в Excel. Тому всі представляють етапи складання раціону:
Визначення норми годівлі виходячи з маси, продуктивності та фізіологічного стану за довідником.
Вибір кормів для раціону з наявних у господарстві. Поживність кормів? Знову з довідника.
Тепер балансуємо раціон. Як правило, за 3-5 показниками (сухою речовиною, енергії, білком, кальцієм, фосфором, каротином). Процес тривалий та стомлюючий. А решта важливих показників? Додамо премікс і питання з вітамінами та мікроелементами вирішено. А клітковина, жир, цукор, вуглеводи, крохмаль, а види протеїну та клітковини? Навряд чи зійдеться. Не говорячи про оптимізацію раціону за вартістю. Без спеціальної комп'ютерної програми не подужати. Та зовсім забули. Поживність кормів щось таблична. А яка вона насправді?
Ось і виходить - раціон щось не зовсім правильний.
Навіщо мучимося візьмемо готові раціони з довідників, підручників, журналів чи інтернету. Але знову постає питання. Корми в моєму господарстві такі ж, як і в інших? Це навряд чи. Особливо відрізняються по поживності грубі та соковиті корми. І особливо від закордонних.

Для розробки оптимального раціону необхідно виконати таку послідовність дій:

Правильно закладена сировинна база – половина успіху. Для початку Вам знадобляться результати аналізів Ваших основних кормів, зернової частини, концентратів, мінеральних кормів тощо. На підставі цих аналізів закладається точна інформація про Ваші корми. Дуже важливо розуміти, що існує аналітичні та розрахункові показники складу та поживності кормів. Для отримання точного результату аналізу корму важливо правильно відібрати середню пробу. Дізнатись докладніше, як грамотно відібрати середню пробу Ви зможете у наших фахівців або вони зроблять це самі.
Вибір актуальних норм годівлі. В даний час існує безліч норм годівлі великої рогатої худоби. Починаючи з російських закінчуючи американськими. У своїй роботі наші фахівці спираються на рекомендації „Німецької Сільськогосподарської Організації (DLG)“, яка щорічно оновлює не лише самі норми годівлі, а й рівняння (формули) розрахунку поживності кормів, оцінки їхньої енергетики та інше. Як такі рекомендації є мінімальний і максимальний зміст певного показника поживності. Для визначення необхідної поживності раціону (норми) необхідно вказати живу масу тварини, її продуктивність та фізіологічний стан. Для молодняку запланований приріст, для дійних корів жирність і вміст білка в молоці, а також запланований удой.
Остання дія - це складання та оптимізація рецептури раціону. Звичайно, можна це зробити самому вручну або за допомогою спеціально придбаної комп'ютерної програми. Вручну навряд можна ефективно зробити розрахунок. Придбати комп'ютерну програму? Дорого. Тим паче, що вона використовується не так часто.
Компанія "Українські ветеринарні технології" виконає всі або частину дій щодо розрахунку раціонів за Вас. Починаючи з взяття проб Ваших кормів до отримання готових раціонів. При цьому підберемо Вам найефективніші кормові добавки, БМВС, премікси та доставимо на Ваше підприємство. Гарантуємо мінімальну вартість раціону з найкращою поживністю.

У розрахунках ми використовуємо такі важливі показники поживності: чиста енергія лактації; сирий протеїн; розчинний протеїн; кислотний баланс рубця; потреба у структурованій клітковині; NDF та ADF; стабільний крохмаль; цукор; мінеральна та вітамінна частина.

Залежно від специфіки роботи підприємства, фахівці можуть на вибір використовувати або готові комбікорми, або їх комбінацію з кормовими добавками, БМВС, преміксами та зерновими, що вирощуються в господарстві. Введення мінеральних добавок, таких як крейда, сіль, фосфати та інше також залежить від бажання клієнта. Безперечно, існує безліч інших продуктів, які Ви також можете успішно використовувати на поголів'ї. Наприклад, використання захищеного жиру чи пробіотиків виправдовує себе високопродуктивному поголів'я.